skip to Main Content

Historische wandeling in Zuid

Historische wandeling foto 1 Historische wandeling foto 2

Dinsdag 10 mei, 17 mei en 24 mei namen drie groepen 8 van OBS Het Spectrum en CBS De Sprong deel aan een historische wandeling. Marga Zwiggelaar vertelde eerst een uur in het klaslokaal over de historie van de wijk Zuid. Daarna gingen de groepen een uur wandelen door de wijk. Op verschillende plekken werd even stil gestaan en vertelde Marga over de historie.

Het hoofdonderwerp was de wederopbouw van de wijk na de Tweede Wereldoorlog. Het was een tijd waarin arbeiders en middenstanders naar Hoogeveen kwamen om te werken. Er was een nieuwe woonwijk nodig om al deze mensen een woning te kunnen bieden en dat werd de wijk Zuid.

Veel woningen kregen platte daken en dus geen zolder. Dit was omdat mensen dan niet zoveel opslagruimte hadden en dus ook niet veel ‘troep’ konden verzamelen. Ook flatgebouwen kregen natuurlijk platte daken. Hoe ouder de flat, hoe groter het dak. De flats aan de Pronckstraat, Schilperoordstraat en Bouwmeesterstraat kregen een eigen centraal antennesysteem en dat was voor die tijd heel bijzonder.

De grote doorgaande wegen, zoals de Boekweitlaan, Tamboerlaan en het Beukemaplein zijn aangelegd voor het vrachtverkeer van en naar de fabriek van Lucas Aardenburg. Tegenwoordig is op het voormalige fabrieksterrein de woonbuurt Aardenburg gebouwd en zijn er plannen voor woningbouw op het Beukemaplein.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X